Blijf sterk en vitaal: waarom gerichte training na je 65e essentieel is
In onze moderne samenleving streven we er niet alleen naar om langer te leven, maar willen we ook onze vitaliteit en energie zo lang mogelijk behouden. Je kracht, balans en uithoudingsvermogen onderhouden is cruciaal om ook na je 65e een actief en gezond leven te leiden. Nieuwsgierig naar hoe je dit juist aanpakt? Ontdek hier hoe gerichte training je helpt om gezond oud te worden.

Proactieve gezondheid
Preventie is dé sleutel om gezond oud te worden. Het is eenvoudiger om gezond te blijven zonder beperkingen dan om verder te leven met een chronisch letsel. Zoals John F. Kennedy ooit zei: “De beste tijd om het dak te repareren is wanneer de zon schijnt.” Vroeg in actie komen betekent dat je langer kan genieten van een gezond leven.
Beweging is krachtigste medicijn
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat lichaamsbeweging het krachtigste medicijn is voor een langer en gezonder leven. Door een combinatie van krachttraining, evenwichtsoefeningen en cardiovasculaire training kunnen we niet alleen de kwaliteit van ons leven verbeteren, maar ook onze jeugdige kracht behouden.
Wat wil jij later nog kunnen?
- Meerdere dagen 5 tot 10 km wandelen tijdens een citytrip.
- Golfen of padellen zonder lichamelijke klachten.
- Fietstochten maken zonder je balans te verliezen.
- Je kleinkinderen optillen en ermee spelen.
- Comfortabel op de grond zitten en weer opstaan.
- Boodschappen in en uit de auto tillen.
- Je reisbagage boven je hoofd in het vliegtuig plaatsen.
- Trappen nemen zonder moeite.
- Een verre reis maken zonder fysieke beperkingen.
Het belang van spiermassa
Vanaf je 40e verlies je geleidelijk spierkracht, maar na je 65e versnelt dit proces aanzienlijk. Tegen de tijd dat je 80 bent, kan je tot 8 kg spiermassa verloren hebben, wat je kwetsbaarder maakt voor gezondheidsproblemen. Mensen die actief blijven, verliezen minder spiermassa en lopen minder risico op vroegtijdig overlijden. Spiermassa werkt namelijk als een veiligheidsvest die ons beschermt tegen de gevaren van ouderdom.
Een gerichte aanpak
Om lichamelijke achteruitgang tegen te gaan, is een gerichte aanpak nodig waarbij kracht, uithouding en balans op een veilige manier samen worden getraind. Simpele activiteiten zoals wandelen en huishoudelijke taken zijn vaak niet voldoende om je ambities voor later te ondersteunen. Een doordacht trainingsprogramma kan het verschil maken tussen een leven met beperkingen en een actief, vitaal leven.
Wil jij weten hoe je je vitaliteit kan behouden? Ontdek onze 65+-trainingen bij TRACE en blijf je leven lang sterk en fit!
Lees onze blogs
.avif)
Wat is de beste zithouding aan je bureau?
De sleutel tot een gezonde werkhouding is regelmatig van positie veranderen. Ons lichaam is simpelweg niet gemaakt om lange tijd op dezelfde manier te blijven zitten. Dat leidt immers tot overbelasting van bepaalde lichaamsdelen, zoals de nek en de onderrug. Door regelmatig van houding te wisselen, herverdelen we deze belasting en houden we ons lichaam in balans!

Maximaliseer je trainingsresultaten met gepolariseerd trainen
Wil je efficiënter trainen en betere resultaten behalen? Dan is gepolariseerd trainen dé methode voor jou. Dit trainingsprincipe, gebaseerd op wetenschappelijke inzichten, helpt je om slim te trainen en zo je uithoudingsvermogen, kracht en herstel te optimaliseren. Ontdek wat gepolariseerd trainen is en hoe je het kan toepassen in jouw work-out routine.