Team TRACE
Zwijnaarde
Beveren
Gezonde levensstijl

Wat is de beste zithouding aan je bureau?

De sleutel tot een gezonde werkhouding is regelmatig van positie veranderen. Ons lichaam is simpelweg niet gemaakt om lange tijd op dezelfde manier te blijven zitten. Dat leidt immers tot overbelasting van bepaalde lichaamsdelen, zoals de nek en de onderrug. Door regelmatig van houding te wisselen, herverdelen we deze belasting en houden we ons lichaam in balans!

Nick Maes
Nick Maes
Feb 17, 2025
Wat is de beste zithouding aan je bureau?

Rechte, ontspannen houding

Het concept "alignment" speelt een belangrijke rol wanneer je op zoek gaat naar de juiste houding. Dat betekent dat je van je staartbeen tot aan je oren een relatief rechte lijn vormt, zodat je lichaam optimaal ondersteund wordt. Een rechte, maar ontspannen houding is ideaal, terwijl doorhangen het tegenovergestelde effect heeft.

Hoewel sommige houdingen minder belastend zijn dan andere, is het belangrijk om te weten dat er geen enkele perfect is als je er te lang in blijft zitten. 

Tips voor een gezonde werkhouding

Een goede werkhouding begint bij de juiste positionering van je rug en hoofd:

  • Vermijd een te uitgesproken kromming van je onderrug, maar zorg ook dat je rug niet volledig recht is.
  • Houd je bovenrug ontspannen maar recht.
  • Houd je hoofd in lijn met je schouders, met een subtiele chin-tuck (je brengt je kin zachtjes naar achteren, alsof je een dubbele kin maakt, terwijl je je hoofd recht houdt). 

Blijf in beweging

Om nek- en rugpijn te voorkomen, is het essentieel om je houding regelmatig te veranderen. Hier zijn enkele praktische tips om dit te doen:

  • Zet een alarm om elke 30 minuten even recht te staan.
  • Plaats de vuilbak en printer verder weg, zodat je vaker moet opstaan.
  • Voer telefoongesprekken rechtopstaand.
  • Organiseer staande vergaderingen.
  • Gebruik een ergonomische stoel.
  • Probeer een aflopend kussen dat je bekken iets naar voren kantelt voor een betere zithouding.
  • Zorg dat je scherm op ooghoogte staat.

Door deze tips toe te passen, blijf je niet alleen fysiek actief, maar voorkom je ook de klachten die gepaard gaan met langdurig zitten.

Wil je meer weten over ergonomie en wat een gezonde werkhouding is? Ontdek ons aanbod voor bedrijven en leer hoe je je werknemers fit en vitaal houdt!

Nick Maes
Nick Maes
Feb 17, 2025
Share

Lees onze blogs

Blijf sterk en vitaal: waarom gerichte training na je 65e essentieel is
Training uitgelicht

Blijf sterk en vitaal: waarom gerichte training na je 65e essentieel is

In onze moderne samenleving streven we er niet alleen naar om langer te leven, maar willen we ook onze vitaliteit en energie zo lang mogelijk behouden. Je kracht, balans en uithoudingsvermogen onderhouden is cruciaal om ook na je 65e een actief en gezond leven te leiden. Nieuwsgierig naar hoe je dit juist aanpakt? Ontdek hier hoe gerichte training je helpt om gezond oud te worden.

Maximaliseer je trainingsresultaten met gepolariseerd trainen
Training uitgelicht

Maximaliseer je trainingsresultaten met gepolariseerd trainen

Wil je efficiënter trainen en betere resultaten behalen? Dan is gepolariseerd trainen dé methode voor jou. Dit trainingsprincipe, gebaseerd op wetenschappelijke inzichten, helpt je om slim te trainen en zo je uithoudingsvermogen, kracht en herstel te optimaliseren. Ontdek wat gepolariseerd trainen is en hoe je het kan toepassen in jouw work-out routine.