De hiërarchie van vetverlies

Iedereen heeft tijd te kort, maar zelfs met weinig tijd kan je vetten verbranden en spiermassa behouden!
Met deze eenvoudige tips kan je aan de slag om tijdsefficiënt te werken aan een slank figuur.

1. Een correcte voeding
Een goede voeding is onontbeerlijk om vetverlies te bewerkstelligen. Het aantal calorieën dat je verbrandt moet immers groter zijn dan het aantal dat je eet. Eiwitten zullen wat meer aandacht krijgen in je nieuwe voedingspatroon omdat deze zorgen voor een verzadigd gevoel waardoor je minder zult eten. Bovendien zorgen ze ervoor dat je spiermassa niet vermindert. Het beperken van het aantal koolhydraten in je dieet zal uiteindelijk zorgen voor een daling in het aantal opgenomen calorieën.

2. Creëer meer spiermassa
De meeste mensen hebben maximaal 2 uur tijd om te trainen tijdens een week (168 uur). Dit is 1,2% tijd van een totale week. Het aantal calorieën dat je verbrandt tijdens een fysieke inspanning is dus heel erg beperkt. Als we ons rustmetabolisme kunnen verhogen met 10% dan bereiken we een veel beter resultaat. Je rustmetabolisme is de energie die we verbranden als we werken aan onze bureau, slapen, TV kijken, ….
Spiermassa, ook in rust, heeft constant energie nodig in tegenstelling tot vetmmassa. Hoe meer spiermassa, hoe meer calorieën je lichaam constant zal verbranden!
Krachttraining is dus de beste manier om vetten te verbranden.

3. Naverbranding
Na een training moet je lichaam herstellen. Hoe intensiever de training, hoe langer het herstel. Indien je een rustige duurloop doet, zal dit herstel beperkt zijn. Kies voor intense oefeningen die je volledige lichaam aanspreken. Het herstel zal veel langer duren, het zuurstofverbruik wordt groter EN je zal na je training vet verbranden!
Samengevat:

  • zorg voor een gezonde, evenwichtige voeding,
  • doe vooral aan krachttraining waarbij je zoveel mogelijk spiergroepen aanspreekt en
  • vul je training aan met High-Intensity-Interval-Training om je calorieverbranding te verhogen.