Movement first

movement is medicine

So off we go …
Ik heb al langer het idee om meer te schrijven. Het enige probleem is, mijn niveau is bedenkelijk en daarom ook dat ik het al zo lang uitstel.

Het kost me veel tijd om iets treffelijk op papier te zetten. Een weddenschap met een goede vriend heeft de trigger gegeven om eindelijk te starten. Hij schrijft ondertussen al 10 jaar columns voor de krant. Ik vroeg of hij misschien een schrijfcoach kende die me hierin kon begeleiden. Maar ik kreeg geen naam of mailadres, wel het advies om vooral te starten en vol te houden. En dus schrijf ik vanaf nu per maand 1 artikel, anders mag ik een etentje trakteren.

Ready, Fire, Aim. Dus eerst doen en vervolgens aanpassen en verfijnen.

En dit is dan ook het advies dat ik wil geven aan alle mensen die iets willen doen aan hun gezondheid maar in het verleden zelden hebben gesport. Start, bij ons met een uitgebreid pakket personal training. Oeps nee, typfout START was al voldoende.

Je kan natuurlijk ook starten met multivitamine van bij je apotheker of een check-up bij de dokter. Het allerbelangrijkste is start.

Maar de vraag die je je ongetwijfeld stelt is: Wat zal mij het hoogste rendement geven? Wat is die ene interventie die vele domino blokjes in de juiste richting doet vallen?

Ik heb goed nieuws voor jullie, er is al veel onderzoek gebeurd naar de impact van bewegen op ons lichaam en onze geest. Ik heb de belangrijkste er voor jou alvast uitgepikt:

 • Onze levensverwachting verlengt.
 • De kans op hartoverlijden en herseninfarct vermindert.
 • De kans op sommige kankers daalt drastisch (vaak 10 tot 20%).
 • De overlevingskansen bij mensen die kanker hebben gehad, verhoogt tot 40% in vergelijking met deze die niet bewegen.
 • Onze kans op depressie en angstaanvallen vermindert.
 • Onze slaapkwaliteit verbetert.
 • De kans op type 2 diabetes neemt significant af.
 • De bloedsuikerspiegel is eenvoudiger te controleren, de kans op cardio vasculair overlijden vermindert en zenuwschade is minder bij personen met type 2 diabetes.
 • in geval van artrose verbetert de levenskwaliteit en is pijn beter onder controle te houden.
 • De levenskwaliteit verbetert bij mensen met chronische aandoeningen en beperkingen.
 • De kans op vallen vermindert eens je op leeftijd bent.
 • Het is een efficiΓ«nte manier om osteoporose te bestrijden.

Er is geen enkel pil of andere interventie dat betere papieren kan voorleggen als beweging. Je kan op duizenden manieren je gezondheid een duwtje in de rug geven maar als je de jackpot wil cashen dan moet je starten met bewegen!!

Beweging is natuurlijk een ruim begrip. Er zijn een keuze aan mogelijkheden startende van een wandeling tot pittige krachttraining. In geval van twijfel start rustig. Kom straks niet janken dat je je kuit hebt verrekt omdat je gestart bent met 5km lopen na jaren inactiviteit.

Miljoenen jaren evolutie zorgen ervoor dat ons lichaam zich aanpast in functie van de taken die het moet uitvoeren. Al is ons lichaam een wondermachine, 10 jaar inactiviteit kan je niet omkeren in een challenge van enkele weken. Geduld is een mooie deugd. Ik heb ook niet de ambitie om te starten met een boek te schrijven. Start dus eenvoudig. Zorg voor enkele eenvoudige succeservaringen en bouw daar op verder.

Salut et bonne chance

Bron: cdc.gov/physicalactivity