Waarom juist kiezen voor een intervaltraining en geen duurtraining?

De meeste mensen denken nog steeds dat lange duurtraining de eerste keuze is om conditie op te bouwen en de beste manier om vetten te verbranden. Dit is echter fout.

GIBALA

Na twee weken had de groep duursporters veel meer getraind dan de deelnemers uit de intervalgroep en toch waren de resultaten naar prestatie hetzelfde.

De GIBALA-studie vergeleek rustige duurtraining (90 tot 120min) met korte intensieve intervaltrainingen (4 keer 30sec + rust).

Conclusie:Β met intervaltraining bereik je op een veel snellere manier een vergelijkbaar resultaat.

TABATA

In de TABATA-studie werd een intensieve intervaltraining vergeleken met rustige duurtraining en na 6 weken zijn de onderzoekers tot het volgende resultaat gekomen:
in de groep van de rustige duurtraining verhoogde de maximale zuurstofopname. Er werd geen verbetering gezien in anaerobe capaciteit.
In de intervalgroep zagen ze een nog betere toename van maximale zuurstofopname dan bij de duuratleten Γ©n een verbetering van de anaerobe capaciteit.

Conclusie: je conditie gaat er sneller en beter op vooruit.

Tot slot stelde Dr. David Swain in het ACSM-Journal van september 2006 dat je meer energie verbruikt indien je sneller loopt. Iemand die loopt, verbrandt twee keer zoveel calorieΓ«n als iemand die wandelt. Dat betekent dat een wandelende persoon twee keer verder moet wandelen om hetzelfde aantal calorieΓ«n te verbranden. Zelf als beide personen evenveel calorieΓ«n hebben verbrand, zal de persoon die loopt meer progressie maken op conditioneel vlak en beter beschermd zijn tegen cardiovasculaire aandoeningen.
Hoe hoger de intensiteit, hoe meer je verbrandt.

En toch blijft iedereen herhalen dat je traag moet lopen om vetten te verbranden.

~ Iedereen

En dat is waar, maar ze vertellen maar een klein stuk van het verhaal.

Intensiteit

Hoe hoger de intensiteit, hoe meer koolhydraten je verbrandt; hoe lager de intensiteit hoe meer vetten je verbrandt. En dus is het de logica zelve dat je de intensiteit van je training zo laag mogelijk houdt om zoveel mogelijk vetten te verbranden. Een goede strategie, ware het niet dat we op het einde van de training nauwelijks iets verbrand hebben op deze manier.

In onze slaap verbranden we procentueel het meest vetten en toch ken ik niemand die slapend is afgevallen. Slapend verliezen we wel steeds vocht zodat we ’s morgens vaak 1 kilogram minder wegen. Maar vocht is niet hetzelfde als vet.

Afterburn

Afterburn wordt in de literatuur omschreven als EPOC (Excess Post-exercise Oxygen Consumption). Hoe hoger de intensiteit van onze training, hoe langer ons lichaam achteraf zal recupereren. Dat betekent dat ons lichaam bij een zeer hoge intensiteit tot 36u na een training een verhoogd metabolisme kan hebben om ons lichaam te laten herstellen. Dat verhoogd metabolisme zorgt voor extra verbranding.