Wil je zweten EN verandering zien?

Ik sta elke morgen op en zie een veelheid aan online trainingen in mijn sociale media, de sporza app en in de whatsappgroepen van mijn kinderen waarin trainers hun pupillen willen helpen. Blijkbaar zijn wij niet de enige die het belang van online training inzien. Dat is goed want mensen moeten blijven bewegen.

IJzer dat niet wordt gebruikt roest, water dat stilstaat wordt troebel en ons lichaam moet onder alle omstandigheden de juiste prikkel krijgen en vooral niet stilvallen

~ Peter Duyck

Een goed online programma

En daar knelt het schoentje want als je beter kijkt naar al deze “schema’s” dat zie je een potpourri van allerlei oefeningen die je thuis kan doen maar er ontbreekt veelal kennis en inzicht. Het lichaam wordt geprikkeld  maar ik ben ervan overtuigd dat we nog beter kunnen doen.

Zitten is het nieuwe roken

Ik ga niet in detail treden maar we weten allemaal dat onze moderne levensstijl  niet bevorderlijk is voor onze houding. Zoveel activiteiten zorgen voor een gebogen houding: werken op je laptop, GSM checken, in de zetel zitten, …. om deze reden wordt ZITTEN ook meer en meer het nieuwe roken genoemd.

Een goed trainingsschema kan dit (deels) verhelpen door extra focus te leggen op onze diepe nekspieren  spieren van onze bovenrug. We noemen dit spierevenwicht ratio’s. Dit betekent dat we voor iedere oefening die we aan de voorzijde uitvoeren, we best 2 oefeningen doen om de achterkant te versterken. Meer spiertonus aan de achterkant betekent een rechtere houding en minder compensaties.

Welke oefening je doet is belangrijk maar HOE je ze doet is nog veel belangrijker. Eenvoudige zaken juist uitvoeren zou veel problemen kunnen verhelpen.  Maak het niet nodeloos complex en start met de basics. Ik kan er mij over blijven verbazen hoe zelden ik een correct uitgevoerde push up zie. Een belangrijke taak van een COACH is dus om de oefening te COACHEN zowel online als offline.

 

 

Van punt A naar punt B

Als je vandaag trainingsschema A doet van de sporza APP en morgen schema B van de yoga class en de dag daarop opnieuw iets anders dan zal je veel bewogen hebben en weinig progressie gemaakt hebben. Een goed schema brengt je van punt A naar punt B en voorkomt dat je ter plaatse trappelt. Na enkele weken willen we dat je je fitter voelt en minder pijn hebt. Je lichaam is dan een tool is met meer mogelijkheden. Kies een goed schema en hou je eraan vast!

Wees kritisch

In tijden van het internet is iedereen expert. Het is niet omdat iemand een sixpack heeft en een mooie website dat hij/zij de ideale coach voor je is. Een beetje de achtergrond checken en kijken of die persoon echt ervaring heeft met coachen is zeker geen overbodige luxe. Een passie voor sport is niet altijd hetzelfde als begrijpen en weten wat mensen nodig hebben. Als je een trainingsschema van een fitte persoon geeft aan een persoon die ganse dagen op bureau zit, dan vraag je om problemen.  De opbouw moet rustiger zijn en met maar aandacht voor mogelijke zwakke regio’s zoals schouder en onderrug.

3/15/30

Welke beeld komt het eerst bij je op als aan een workout denkt? zweten, hijgen, …. we denken vaak eerst aan cardio maar vergeet  niet dat een training met voldoende focus op kracht, je sneller tot het gewenste resultaat zal brengen. Spieren geven je lichaam vorm, zorgen voor een hoger metabolisme en voorkomen blessures.

Kort samengevat, een goed trainingsschema haalt je uit je comfortzone EN zorgt voor progressie

Momenteel kan je GRATIS intekenen op onze 3/15/30 challenge. Dit betekent 3 workouts per week van 15min gedurende 30 dagen…. het is tijd voor actie nu!