Sterk is het nieuwe sexy! (3/3)

PART 3: de mythes van krachttraining en de perfecte dosering

Trainen met gewichten is gevaarlijk en als je liegt word je neus langer. Zoveel onwaarheden die iedereen gelooft als je ze maar voldoende vertelt.

In de 2 voorgaande artikels (klik hier voor deel 1 en deel 2) hebben we besproken hoe krachttraining ons lichaam terug vorm geeft en spieren ons metabolisme boosten. De vraag is nu: hoe starten we met die krachttraining? Enkel lichaamsgewicht of is een rekker veiliger dan een gewicht?

Door 2 keer krachttraining te doen in de week word je geen bodybuilder. Spiermassa komt er helaas niet zo vlot bij.

~

Sommige vrouwen hebben ook schrik van er te snel te gespierd uit te zien… Voor deze die hun valies nauwelijks kunnen opheffen, geen zorgen je zal er niet uitzien als een bodybuilder door 2 keer krachttraining te doen in de week.

Lichaamsgewicht, halter of rekker?

Het opzet van iedere oefening zou moeten zijn dat we trainen met een ideale weerstand zodat ons lichaam niet teveel maar ook niet te weinig geprikkeld wordt. Een te lichte halter zal ongeacht het aantal herhalingen maar een fractie van onze spier activeren en lichaamsgewicht is voor verschillende oefeningen een te zware weerstand. Denk maar een correct uitgevoerde push-up of pull up. Voor de ongetrainde persoon is dit een quasi onmogelijke opdracht.

Gewichten, elastieken en andere laten ons meer toe de ideale weerstand te zoeken. Onze spieren weten niet tegen wat ze duwen of trekken. Iemand van 100 kg heeft een zwaardere belasting op zijn knie dan de andere persoon van 60kg die een halter van 16kg vasthoudt. Het enige waar we rekening mee dienen te houden is of deze weerstand ideaal is. Trainen met beperkte opties zoals enkel lichaamsgewicht kan ook werken maar beperkt onze resultaten voor een groot stuk. Spieren moeten voldoende onder spanning worden gebracht (gewicht mag dus niet te licht zijn) en de oefening moet voldoende lang worden uitgevoerd alvorens ze sterker worden in de toekomst.

Lees aub niet: veel herhalingen met een licht gewicht. Niemand is sterker geworden door veel herhalingen te doen!

Het idee dat lichaamsgewicht veiliger is dus niet correct. Een correcte uitvoering met de juiste weerstand is the magic pill die je moet nemen om tot resultaten te komen. Kortom, krachttraining is het correct uitvoeren van bewegingen met de juiste weerstand zodat ons lichaam in de toekomst sterker en meer afgelijnd wordt.

Wil je eens proeven van een krachttraining op maat, probeer dan zeker eens onze gratis proefles van BOOST.